Als ‘duurhuurder’ kun je binnenkort wellicht een woning kopen!

Woon jij op dit moment in de vrije huursector? Én wil je overstappen naar een koopwoning, maar kan je geen passende woning vinden door de gestelde leennormen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Vereniging Eigen Huis en NHG starten gezamenlijk de pilot ‘Duurhuur’. Hiermee willen zij huurders met hoge huurlasten de mogelijkheid bieden om met verantwoorde maatwerkfinanciering een eigen huis te kopen. Benieuwd wat dit inhoudt én of je hier wellicht voor in aanmerking komt? Lees dan snel verder!

Duurhuurder

De pilot is bestemd voor ‘duurhuurders’, maar wie óf wat zijn dit eigenlijk? Dit zijn huurders die al een aantal jaren wonen in de vrije huursector, meer dan 33 procent van hun netto besteedbare huishoudinkomen kwijt zijn aan woonlasten én een huur hebben vanaf 737 euro. Als duurhuurder loop je vaak tegen het feit aan dat je een groot deel van je inkomen kwijt bent aan huur en je eigenlijk een huis wilt kopen, maar het door de huidige hypotheekregels niet lukt.

H2>De mogelijkheden van de pilot Duurhuur

Het doel van de pilot is om duurhuurders (meer) kans te geven op de concurrerende woningmarkt. De samenwerkende partijen vinden dat mensen die een hoog bedrag voor een huurwoning neerleggen, ook in staat zijn om (koop)woonlasten te dragen. Zij vinden dat het huurverleden van een huurder moet meewegen bij het aanvragen van een hypotheek. Waarom? Omdat hierdoor de kans op een hypotheek voor deze mensen toeneemt! Ze kijken hier niet alleen naar je inkomen, maar óók naar je huurverleden. Hiermee kan je laten zien dat je ook in staat bent om de financiële lasten van een (koop)woning te dragen.

Voorwaarden deelname pilot Duurhuur

Een duurhuurder kan aan deze pilot meedoen mits hij of zij:

  • een aantoonbaar huurverleden in Nederland van minimaal drie jaar heeft;
  • met vaste regelmaat, zonder achterstanden de afgelopen twee jaar de huur heeft betaald;
  • een stabiel inkomen heeft;
  • een stabiel vermogen heeft;
  • de inkomenssituatie behoudt.

Via een controle van de bankafschriften of via het UWV of IKV (betreft ‘stabiel inkomen’) wordt dit gecontroleerd. De bovengenoemde voorwaarden worden meegenomen in de hypotheekaanvraag en aan de hand daarvan wordt gekeken of het verantwoord is om een hypotheek af te sluiten. Overigens staat de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) garant als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kan betalen. Het voordeel hiervan is dat zzp’ers én flexwerkers ook in aanmerking komen voor een koopwoning.

Duur pilot

Hoelang de pilot duurt? Maximaal twee jaar óf tot 1.000 hypotheekverstrekkingen. De pilot bouwt voort op de uitkomsten uit een eerdere pilot voor duurhuurders van BLG Wonen en onderzoeken van andere geldverstrekkers. Doordat er meerdere partijen samenwerken, is er voldoende capaciteit om te beoordelen of dit een oplossing voor duurhuurders kan zijn.

Deelnemen aan de pilot Duurhuur?

Benieuwd of jij -of jullie- in aanmerking komen om deel te nemen aan deze pilot? Neem dan hier vrijblijvend contact op met WelBijWim en wellicht is er binnenkort de mogelijkheid voor jou -of jullie- om een hypotheek af te sluiten!

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Veranderingen op de woningmarkt in 2023: waar moet ik als starter op letten?

In 2023 vinden er een aantal veranderingen plaats voor jou als starters op de woningmarkt. Benieuwd welke? Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

WelBijWim

Starter op de woningmarkt? WelBijWim helpt je graag!

Een nieuw jaar brengt veranderingen met zich mee. Zo ook in de hypotheekwereld. Want wist je dat het tweede inkomen vanaf 2023 voor 100% meeweegt in het berekenen van de hypotheek. Hierdoor kunnen jullie meer lenen.

WelBijWim

Overwaarde op mijn woning: wat is het en wat kan ik ermee?

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Hierdoor hebben veel mensen een overwaarde op hun koopwoning. Wat dat betekent? Wij vertellen je er meer over in dit blog. Lees het hier!

Wat anderen zeggen

WelBijWim regelde een hypotheek voor ons als ondernemers, terwijl onze eigen bank zei dat het niet zou lukken. WelBijWim geeft écht advies en gaat dieper in op je vraag. Met zijn inzicht en persoonlijke aandacht krijgt hij dingen voor elkaar. Zo konden wij toch ons droomhuis kopen.

- Angelique Hendriks