Als ‘duurhuurder’ kun je binnenkort wellicht een woning kopen!

Woon jij op dit moment in de vrije huursector? Én wil je overstappen naar een koopwoning, maar kan je geen passende woning vinden door de gestelde leennormen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Vereniging Eigen Huis en NHG starten gezamenlijk de pilot ‘Duurhuur’. Hiermee willen zij huurders met hoge huurlasten de mogelijkheid bieden om met verantwoorde maatwerkfinanciering een eigen huis te kopen. Benieuwd wat dit inhoudt én of je hier wellicht voor in aanmerking komt? Lees dan snel verder!

Duurhuurder

De pilot is bestemd voor ‘duurhuurders’, maar wie óf wat zijn dit eigenlijk? Dit zijn huurders die al een aantal jaren wonen in de vrije huursector, meer dan 33 procent van hun netto besteedbare huishoudinkomen kwijt zijn aan woonlasten én een huur hebben vanaf 737 euro. Als duurhuurder loop je vaak tegen het feit aan dat je een groot deel van je inkomen kwijt bent aan huur en je eigenlijk een huis wilt kopen, maar het door de huidige hypotheekregels niet lukt.

H2>De mogelijkheden van de pilot Duurhuur

Het doel van de pilot is om duurhuurders (meer) kans te geven op de concurrerende woningmarkt. De samenwerkende partijen vinden dat mensen die een hoog bedrag voor een huurwoning neerleggen, ook in staat zijn om (koop)woonlasten te dragen. Zij vinden dat het huurverleden van een huurder moet meewegen bij het aanvragen van een hypotheek. Waarom? Omdat hierdoor de kans op een hypotheek voor deze mensen toeneemt! Ze kijken hier niet alleen naar je inkomen, maar óók naar je huurverleden. Hiermee kan je laten zien dat je ook in staat bent om de financiële lasten van een (koop)woning te dragen.

Voorwaarden deelname pilot Duurhuur

Een duurhuurder kan aan deze pilot meedoen mits hij of zij:

  • een aantoonbaar huurverleden in Nederland van minimaal drie jaar heeft;
  • met vaste regelmaat, zonder achterstanden de afgelopen twee jaar de huur heeft betaald;
  • een stabiel inkomen heeft;
  • een stabiel vermogen heeft;
  • de inkomenssituatie behoudt.

Via een controle van de bankafschriften of via het UWV of IKV (betreft ‘stabiel inkomen’) wordt dit gecontroleerd. De bovengenoemde voorwaarden worden meegenomen in de hypotheekaanvraag en aan de hand daarvan wordt gekeken of het verantwoord is om een hypotheek af te sluiten. Overigens staat de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) garant als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kan betalen. Het voordeel hiervan is dat zzp’ers én flexwerkers ook in aanmerking komen voor een koopwoning.

Duur pilot

Hoelang de pilot duurt? Maximaal twee jaar óf tot 1.000 hypotheekverstrekkingen. De pilot bouwt voort op de uitkomsten uit een eerdere pilot voor duurhuurders van BLG Wonen en onderzoeken van andere geldverstrekkers. Doordat er meerdere partijen samenwerken, is er voldoende capaciteit om te beoordelen of dit een oplossing voor duurhuurders kan zijn.

Deelnemen aan de pilot Duurhuur?

Benieuwd of jij -of jullie- in aanmerking komen om deel te nemen aan deze pilot? Neem dan hier vrijblijvend contact op met WelBijWim en wellicht is er binnenkort de mogelijkheid voor jou -of jullie- om een hypotheek af te sluiten!

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Lisa en Carlo: binnen twee maanden na de startersavond kochten wij ons eerste huis

Lisa (26) en Carlo (25) oriënteerden zich op het kopen van hun eerste huis in Bunschoten-Spakenburg, maar voordat ze een hypotheekadviseur benaderden, wilden ze eerst meer begrijpen van het hele proces. Daarom bezochten ze de starters informatieavond. En met succes! Twee maanden later kochten zij namelijk hun eerste huis. In dit interview vertellen ze meer over hoe dat verliep en welke rol WelBijWim hierin heeft gespeeld.  

WelBijWim

Dít zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024

De veranderingen op de woningmarkt in 2024 zijn bekend. Zo wordt de schenkingsvrijstelling van de eigen woning afgeschaft en is het streven om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor iedereen.

WelBijWim

Miquel: WelBijWim neemt je als ondernemer én starter écht bij de hand

In eerste instantie gingen Miquel en zijn vriendin naar WelBijWim voor een financiële check. Zij hadden zich namelijk ingeschreven voor een nieuwbouwwoning in Bunschoten-Spakenburg en waren benieuwd naar hun financiële mogelijkheden. Tot hun verrassing werden zij uitgeloot. Dit dwong hen om snel te handelen, dus besloten ze de hulp van WelBijWim in te schakelen.

WelBijWim

De mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt

Naast veel veranderingen zijn er ook genoeg mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jouw huidige rente mee te nemen in je nieuwe hypotheek. Wij vertellen je er meer over!

Wat anderen zeggen

WelBijWim regelde een hypotheek voor ons als ondernemers, terwijl onze eigen bank zei dat het niet zou lukken. WelBijWim geeft écht advies en gaat dieper in op je vraag. Met zijn inzicht en persoonlijke aandacht krijgt hij dingen voor elkaar. Zo konden wij toch ons droomhuis kopen.

- Angelique Hendriks