De mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt

Heb jij al een koopwoning, maar ben je van plan om te verhuizen? En ben je benieuwd of dat straks nog wel mogelijk is met de stijgende rentepercentages? Geen zorgen! Naast veel veranderingen zijn er namelijk ook genoeg mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jouw huidige rente mee te nemen in je nieuwe hypotheek.

Hoe dat zit en welke mogelijkheden er nog meer zijn voor doorstromers op de woningmarkt? Wij vertellen je er meer over!

*Een doorstromer is iemand die al een koopwoning heeft en besluit een nieuwe woning te kopen.

Overwaarde woning

Als doorstromer heb je hoogstwaarschijnlijk een flinke overwaarde op je woning. Dat houdt in dat de waarde van je woning hoger is dan je hypotheek. Voorbeeld: jouw woning heeft een waarde van 300.000 euro en jouw hypotheek een waarde van 250.000 euro. Jouw overwaarde is dan 50.000 euro. Die overwaarde kan jij gebruiken…

  • Bij het kopen van een nieuwe (duurdere) woning.
  • Voor het verbouwen van jouw nieuwe huis
  • Voor een lagere hypotheekrente

Kopen nieuwe (duurdere) woning

Ga je een nieuwe (duurdere) woning kopen? Dan heb je in een aantal gevallen een overbruggingshypotheek nodig. Of wel: een tijdelijke lening. Je ‘overbrugt’ als het ware de periode tussen het kopen van jouw nieuwe woning en het verkopen van je oude woning. De opbrengst van de verkoop van je oude woning is noodzakelijk bij het kopen van je nieuwe woning. Je moet hierbij wel kunnen aantonen dat je tijdelijk hogere woonlasten kunt betalen.

Rente hypotheek oude woning meenemen

Wanneer je van plan bent om een nieuwe woning te kopen, is het mogelijk om de lage rente van jouw ‘oude’ hypotheek mee te nemen naar jouw nieuwe woning. Maar let op: dit is alleen mogelijk als jouw geldverstrekker hiermee akkoord gaat. Men noemt dit ook wel de verhuisregeling. Hierdoor kan je tot 50.000 euro meer lenen dan doorstromers die hun lage rente niet meeverhuizen.

Wanneer kan ik mijn hypotheekrente meenemen?

  • Je blijft bij jouw huidige hypotheekverstrekker
  • Je neemt jouw rentevaste periode mee
  • Je voldoet aan de voorwaarden van jouw huidige hypotheekverstrekker

Benieuwd naar de andere mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt? Op 10 mei (2023) vertelt WelBijWim je hier alles over! Aanmelden is geheel gratis en kan via onderstaand formulier, per mail info@welbijwim.nl of bel naar 033-8200522. Tot dan!

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Freek: WelBijWim geeft helder en transparant hypotheekadvies

Freek Poort en zijn vrouw besloten om kleiner te gaan wonen. Voor het kopen van een nieuwe, kleinere woning wilden zij hun hypotheek omzetten. Omdat zij hiervoor zelf niet voldoende kennis hadden, schakelden zij de hulp van hypotheekadviseur WelBijWim in.  

WelBijWim

Veranderingen op de woningmarkt in 2023: waar moet ik als starter op letten?

In 2023 vinden er een aantal veranderingen plaats voor jou als starters op de woningmarkt. Benieuwd welke? Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

WelBijWim

Overwaarde op mijn woning: wat is het en wat kan ik ermee?

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Hierdoor hebben veel mensen een overwaarde op hun koopwoning. Wat dat betekent? Wij vertellen je er meer over in dit blog. Lees het hier!

Wat anderen zeggen

Bij andere hypotheek adviseurs werd ons verteld dat we geen hypotheek konden krijgen, omdat ik geen vast contract heb. De adviseur van WelBijWim liet direct zien wat de mogelijkheden waren. Toen kon het ineens wel.

- Eric Hartog