Dít zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024

De veranderingen op de woningmarkt in 2024 zijn bekend. Zo wordt de schenkingsvrijstelling van de eigen woning afgeschaft en is het streven om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor iedereen.

Wil je meer weten wat deze veranderingen voor jou betekenen? En welke andere wijzigingen er gaan plaatsvinden? In deze blog vertellen we je er alles over.

Afschaffing schenkingsvrijstelling eigen woning

De schenkingsvrijstelling (ook bekend als jubelton) voor het kopen of verbouwen van een eigen woning daalde al in 2023 en wordt vanaf 1 januari 2024 volledig afgeschaft. Dit betekent dat je geen belastingvrije schenkingen meer kunt ontvangen voor het aanschaffen of verbouwen van een koopwoning. Waarom nemen ze deze maatregel? Om de ongelijkheid op de woningmarkt te verkleinen, aangezien niet iedereen de financiële middelen heeft om dergelijke schenkingen te doen.

Meer informatie over de termijn waarbinnen de ontvanger de schenking moet besteden, vind je in het volgende overzicht:

In dit jaar is de schenking voor de eigen woning gedaan… Maximale spreidingsmogelijkheid voor de schenker Deadline om de schenking te besteden
2022 Je hebt 2 jaar de tijd om de schenking te spreiden. Dat betekent dus in 2022 en 2023. Het deel van de vrijstelling dat in 2022 niet is gebruikt, kan in 2023 worden gebruikt. Heb jij de schenking in 2022 ontvangen? Dan moet je die uiterlijk 31 december 2024 hebben besteed.
2023 De mogelijkheid om te spreiden is niet langer van kracht. Heb jij de schenking in 2023 ontvangen? Dan moet je die uiterlijk 31 december 2025 hebben besteed.
2024 De spreidingsmogelijkheid is in 2023 al afgeschaft. Niet van toepassing.

Overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers of niet-bewoners

Voor mensen die een huis kopen, maar het niet als hun eigen huis gaan gebruiken, blijft het tarief voor de overdrachtsbelasting in 2024 hetzelfde. Namelijk: 10,4%. Dit tarief geldt voor alle aankopen waarbij je niet in aanmerking komt voor speciale belastingvoordelen, zoals de startersvrijstelling of het lagere 2%-tarief.

Startersvrijstelling wordt verhoogd

In 2024 wordt de startersvrijstelling verhoogd van € 440.000,- naar € 510.000,-. Dit betekent dat als je tussen de 18 en 34 jaar oud bent, je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij de aankoop van een woning dat minder dan € 510.000,- kost. Op voorwaarde dat je van plan bent om er zelf in te gaan wonen en nog niet eerder van deze vrijstelling hebt geprofiteerd. Als je 35 jaar of ouder bent, geldt een tarief van 2% overdrachtsbelasting over de aankoopwaarde van een woning.

Leennormen worden versoepeld

Voor alleenstaanden worden de leennormen iets versoepeld. Vanaf een jaarinkomen van € 28.000 kan je nu € 16.000 extra lenen. En als je een studieschuld hebt, wordt nu gekeken naar de actuele schuld die je hebt en niet meer naar het oorspronkelijke bedrag van de schuld.

Energiezuinige woning(eigenaar) wordt beloond

Goed nieuws! Vanaf 1 januari 2024 kan je meer lenen als je kiest voor een energiezuinige woning. Dit levert niet alleen een lagere energierekening op, maar het geeft je ook meer financiële ruimte om je maandelijkse hypotheeklasten te dekken. Ook worden de leennormen voor hypothecair krediet aangepast. Hierdoor kan je zowel voor de aankoop van een energiezuinige woning als voor het verduurzamen van je eigen woning meer lenen. Let wel op: het extra hypotheekbedrag kan je alleen lenen als het gebruikt wordt voor de verduurzaming van je woning.

Startlabel woning   Maximaal extra hypotheekbedrag
E, F, G €20.000
C, D €15.000
A t/m A+++, B €10.000
A++++ 0

PS Koop je een woning met energielabel B en wil je direct stappen zetten in het verduurzamen van je woning? Dan kun je in totaal €20.000 extra lenen. Je hebt namelijk de mogelijkheid om €10.000 extra te lenen voor een energiezuinig huis met label B en nog eens €10.000 om je nieuwe woning (verder) te verduurzamen.

NHG-grens wordt met €30.000 verhoogd

In 2024 gaat de NHG-grens omhoog van €405.000 naar €435.000. Voeg je energiebesparende voorzieningen toe, dan stijgt dit bedrag zelfs tot €461.100. De Nationale Hypotheek Garantie geeft je de mogelijkheid om jezelf voor een hoger bedrag te verzekeren. Dit is handig als je persoonlijke situatie verandert, bijvoorbeeld bij baanverlies of arbeidsongeschiktheid. Mocht je gedwongen worden je huis te verkopen en een restschuld overhouden, staat de Nationale Hypotheek Garantie paraat om je te helpen deze af te betalen.

Goed nieuws voor 57-plussers!

Wanneer je als 57-plusser een hypotheek aanvraagt, word je inkomen na het bereiken van de AOW-leeftijd meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. In de wettelijke leennormen van 2024 is nu ook vastgelegd dat hypotheekverstrekkers rekening mogen houden met inkomen uit vermogen, zoals rente of dividend. Maar let op: niet alle hypotheekverstrekkers zijn verplicht om dit te doen. Vraag dit dus altijd na!

Eenmalig verhoogde schenking voor eigen woning

Vóór 2024 kon je de eenmalig verhoogde schenking, oftewel de jubelton, gebruiken voor je eigen woning. Maar vanaf 1 januari 2024 is deze vrijstelling niet meer geldig. Als je een gift van je ouders krijgt, kun je mogelijk wel gebruikmaken van de eenmalig verhoogde schenking met een vrij te besteden bedrag. Je mag dit bedrag voor verschillende doelen gebruiken, waaronder je woning, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Als je niet aan de voorwaarden voldoet, kunnen je ouders je in 2024 maximaal €6.633 belastingvrij schenken. Dit bedrag kun je vrij besteden, ook aan je woning.

Ontvang je de schenking van iemand anders? In 2024 mag je maximaal €2.658 belastingvrij van deze persoon ontvangen, en ook dit bedrag kun je vrij besteden, inclusief aan je eigen woning.

Overige belangrijke veranderingen in 2024

  • Eigenwoningforfait – In 2024 geldt voor woningen met een WOZ-waarde tot € 1.200.000,- een eigenwoningforfaitpercentage van 0,35%. Voor woningen met een hogere waarde dan € 1.200.000,- geldt een percentage van 2,35%.
  • Wet Hillen – Sinds 1 januari 2019 wordt de Wet Hillen geleidelijk afgebouwd over een periode van 30 jaar. Elk jaar wordt de aftrek van belastingkorting voor mensen met weinig of geen hypotheekschuld met 3 1/3% verminderd. In 2024 betekent dit dat de aftrek wordt beperkt tot 80% van het verschil tussen wat je verdient aan je eigen huis en de kosten die daarmee samenhangen.
  • Wonen en zorg voor ouderen – Dit programma richt zich op het wonen en de zorg voor ouderen, met als hoofddoel het bouwen van meer geschikte huizen voor ouderen en het bevorderen van doorstroming op de woningmarkt.

Benieuwd naar meer informatie over de veranderingen én wat de mogelijkheden voor jou zijn op de woningmarkt? Bij WelBijWim vertellen we het je graag. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en ontdek wat de mogelijkheden zijn voor jou.

Waar wil je afspreken?
Ik wil afspreken voor

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Jasper Koelewijn geeft het hypotheekadvies van WelBijWim een 11/10

Waarom Jasper koos voor hypotheekadvies bij WelBijWim? Wim neemt de tijd, legt alles duidelijk uit en helpt je in elke stap van het proces. In dit interview lees je Jaspers ervaringen.

WelBijWim

Dit mag je in 2024 belastingvrij aan je kind schenken

In 2024 mag je in ieder geval € 6.633 belastingvrij aan je kind schenken. Maar er zijn meer mogelijkheden. Wij zetten de meest voorkomende schenkvrijstellingen van 2024 op een rij.

WelBijWim

Lisa en Carlo: binnen twee maanden na de startersavond kochten wij ons eerste huis

Lisa (26) en Carlo (25) oriënteerden zich op het kopen van hun eerste huis in Bunschoten-Spakenburg, maar voordat ze een hypotheekadviseur benaderden, wilden ze eerst meer begrijpen van het hele proces. Daarom bezochten ze de starters informatieavond. En met succes! Twee maanden later kochten zij namelijk hun eerste huis. In dit interview vertellen ze meer over hoe dat verliep en welke rol WelBijWim hierin heeft gespeeld.  

Wat anderen zeggen

Bij andere hypotheek adviseurs werd ons verteld dat we geen hypotheek konden krijgen, omdat ik geen vast contract heb. De adviseur van WelBijWim liet direct zien wat de mogelijkheden waren. Toen kon het ineens wel.

- Eric Hartog