Een hypotheek afsluiten zonder vast contract: dit zijn de mogelijkheden

Heb je een tijdelijk contract, werk je via een uitzendbureau of ben je zzp’er? Dan is er meer mogelijk dan je denkt bij de aanvraag van je hypotheek. Je hebt namelijk geen vast contract meer nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten. WelBijWim legt in deze blog uit hoe je in deze situaties alsnog je financiering rond kunt krijgen.

Hypotheek met tijdelijk contract in loondienst

Een tijdelijk contract betekent dus niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. Je kunt je werkgever namelijk om een intentieverklaring vragen. Hierin geeft hij aan dat hij van plan is om je in vaste dienst te nemen. Tenminste, bij gelijkblijvende en ongewijzigde omstandigheden na afloop van jouw tijdelijke contract. Met zo’n intentieverklaring neemt de hypotheekverstrekker meestal jouw volledige inkomen mee in de bepaling van je maximale hypotheek.

Naast een intentieverklaring, accepteren ook steeds meer geldverstrekkers de inkomensbepaling loondienst. Iedereen die minimaal drie maanden in loondienst is kan de Inkomensbepaling Loondienst aanvragen. Je inkomen wordt dan bepaald met gegevens van het UWV verzekeringsbericht.

Hypotheek voor flexwerkers via een uitzendbureau

Wanneer je werkt voor een uitzendbureau of detacheringsbedrijf is je inkomen niet altijd even regelmatig als van iemand in loondienst. Hoewel het daardoor iets lastiger is om een hypotheek te krijgen, is het wel mogelijk. Zolang jij maar aan kunt tonen dat je genoeg verdient. De hypotheekverstrekker kijkt dan bijvoorbeeld naar het inkomen van de afgelopen drie jaar. Of je kunt gebruik maken van de Arbeidsmarktscan of een perspectiefverklaring om een hypotheek aan te vragen.

Let op: een perspectiefverklaring mag alleen worden afgegeven door een uitzendonderneming die in het register van de Stichting Perspectiefverklaring staat en wanneer je minimaal 1 jaar aan het werk bent bij hetzelfde uitzendbureau.

Hypotheek voor zzp’ers en ondernemers

Ook zpp’ers en ondernemers hebben nu meer mogelijkheden dan voorheen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Waar je voorheen minimaal drie jaar actief moest zijn als zelfstandige, kan je nu met een inkomensverklaring al na twaalf maanden zelfstandigheid NHG krijgen. De inkomensverklaring geeft het toetsinkomen aan en kan je gebruiken bij de hypotheekaanvraag.

Hypotheek met 0-uren contract

Met een 0-urencontract is het ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Er wordt dan gekeken naar je gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar.

Is je huidige inkomen of je inkomen van het laatste jaar lager dan het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar? Dan rekent de hypotheekverstrekker met het recente lagere inkomen. Ook wordt er gekeken naar de branche waarin je werkzaam bent bij het bepalen van de maximale hypotheek.

Hypotheek aanvragen zonder vast contract? WelBijWim regelt ‘t!

Zoals je in deze blog gelezen hebt, zijn er ook zonder vast contract nog voldoende mogelijkheden om een hypotheekaanvraag te doen. WelBijWim regelt ‘t! Wil je meer informatie over een hypotheek afsluiten zonder een vast contract, of ben je benieuwd wat je kunt lenen? Neem contact op met een van onze adviseurs in Bunschoten-Spakenburg of Zeewolde. Zij vertellen je graag meer.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Jasper Koelewijn geeft het hypotheekadvies van WelBijWim een 11/10

Waarom Jasper koos voor hypotheekadvies bij WelBijWim? Wim neemt de tijd, legt alles duidelijk uit en helpt je in elke stap van het proces. In dit interview lees je Jaspers ervaringen.

WelBijWim

Dit mag je in 2024 belastingvrij aan je kind schenken

In 2024 mag je in ieder geval € 6.633 belastingvrij aan je kind schenken. Maar er zijn meer mogelijkheden. Wij zetten de meest voorkomende schenkvrijstellingen van 2024 op een rij.

WelBijWim

Lisa en Carlo: binnen twee maanden na de startersavond kochten wij ons eerste huis

Lisa (26) en Carlo (25) oriënteerden zich op het kopen van hun eerste huis in Bunschoten-Spakenburg, maar voordat ze een hypotheekadviseur benaderden, wilden ze eerst meer begrijpen van het hele proces. Daarom bezochten ze de starters informatieavond. En met succes! Twee maanden later kochten zij namelijk hun eerste huis. In dit interview vertellen ze meer over hoe dat verliep en welke rol WelBijWim hierin heeft gespeeld.  

WelBijWim

Dít zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024

De veranderingen op de woningmarkt in 2024 zijn bekend. Zo wordt de schenkingsvrijstelling van de eigen woning afgeschaft en is het streven om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor iedereen.

Wat anderen zeggen

WelBijWim regelde een hypotheek voor ons als ondernemers, terwijl onze eigen bank zei dat het niet zou lukken. WelBijWim geeft écht advies en gaat dieper in op je vraag. Met zijn inzicht en persoonlijke aandacht krijgt hij dingen voor elkaar. Zo konden wij toch ons droomhuis kopen.

- Angelique Hendriks