Een hypotheek afsluiten zonder vast contract: dit zijn de mogelijkheden

Heb je een tijdelijk contract, werk je via een uitzendbureau of ben je zzp’er? Dan is er meer mogelijk dan je denkt bij de aanvraag van je hypotheek. Je hebt namelijk geen vast contract meer nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten. WelBijWim legt in deze blog uit hoe je in deze situaties alsnog je financiering rond kunt krijgen.

Hypotheek met tijdelijk contract in loondienst

Een tijdelijk contract betekent dus niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. Je kunt je werkgever namelijk om een intentieverklaring vragen. Hierin geeft hij aan dat hij van plan is om je in vaste dienst te nemen. Tenminste, bij gelijkblijvende en ongewijzigde omstandigheden na afloop van jouw tijdelijke contract. Met zo’n intentieverklaring neemt de hypotheekverstrekker meestal jouw volledige inkomen mee in de bepaling van je maximale hypotheek.

Naast een intentieverklaring, accepteren ook steeds meer geldverstrekkers de inkomensbepaling loondienst. Iedereen die minimaal drie maanden in loondienst is kan de Inkomensbepaling Loondienst aanvragen. Je inkomen wordt dan bepaald met gegevens van het UWV verzekeringsbericht.

Hypotheek voor flexwerkers via een uitzendbureau

Wanneer je werkt voor een uitzendbureau of detacheringsbedrijf is je inkomen niet altijd even regelmatig als van iemand in loondienst. Hoewel het daardoor iets lastiger is om een hypotheek te krijgen, is het wel mogelijk. Zolang jij maar aan kunt tonen dat je genoeg verdient. De hypotheekverstrekker kijkt dan bijvoorbeeld naar het inkomen van de afgelopen drie jaar. Of je kunt gebruik maken van de Arbeidsmarktscan of een perspectiefverklaring om een hypotheek aan te vragen.

Let op: een perspectiefverklaring mag alleen worden afgegeven door een uitzendonderneming die in het register van de Stichting Perspectiefverklaring staat en wanneer je minimaal 1 jaar aan het werk bent bij hetzelfde uitzendbureau.

Hypotheek voor zzp’ers en ondernemers

Ook zpp’ers en ondernemers hebben nu meer mogelijkheden dan voorheen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Waar je voorheen minimaal drie jaar actief moest zijn als zelfstandige, kan je nu met een inkomensverklaring al na twaalf maanden zelfstandigheid NHG krijgen. De inkomensverklaring geeft het toetsinkomen aan en kan je gebruiken bij de hypotheekaanvraag.

Hypotheek met 0-uren contract

Met een 0-urencontract is het ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Er wordt dan gekeken naar je gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar.

Is je huidige inkomen of je inkomen van het laatste jaar lager dan het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar? Dan rekent de hypotheekverstrekker met het recente lagere inkomen. Ook wordt er gekeken naar de branche waarin je werkzaam bent bij het bepalen van de maximale hypotheek.

Hypotheek aanvragen zonder vast contract? WelBijWim regelt ‘t!

Zoals je in deze blog gelezen hebt, zijn er ook zonder vast contract nog voldoende mogelijkheden om een hypotheekaanvraag te doen. WelBijWim regelt ‘t! Wil je meer informatie over een hypotheek afsluiten zonder een vast contract, of ben je benieuwd wat je kunt lenen? Neem contact op met een van onze adviseurs in Bunschoten-Spakenburg of Zeewolde. Zij vertellen je graag meer.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

De mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt

Naast veel veranderingen zijn er ook genoeg mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jouw huidige rente mee te nemen in je nieuwe hypotheek. Wij vertellen je er meer over!

WelBijWim

Freek: WelBijWim geeft helder en transparant hypotheekadvies

Freek Poort en zijn vrouw besloten om kleiner te gaan wonen. Voor het kopen van een nieuwe, kleinere woning wilden zij hun hypotheek omzetten. Omdat zij hiervoor zelf niet voldoende kennis hadden, schakelden zij de hulp van hypotheekadviseur WelBijWim in.  

WelBijWim

Veranderingen op de woningmarkt in 2023: waar moet ik als starter op letten?

In 2023 vinden er een aantal veranderingen plaats voor jou als starters op de woningmarkt. Benieuwd welke? Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

WelBijWim

Overwaarde op mijn woning: wat is het en wat kan ik ermee?

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Hierdoor hebben veel mensen een overwaarde op hun koopwoning. Wat dat betekent? Wij vertellen je er meer over in dit blog. Lees het hier!

Wat anderen zeggen

WelBijWim regelde een hypotheek voor ons als ondernemers, terwijl onze eigen bank zei dat het niet zou lukken. WelBijWim geeft écht advies en gaat dieper in op je vraag. Met zijn inzicht en persoonlijke aandacht krijgt hij dingen voor elkaar. Zo konden wij toch ons droomhuis kopen.

- Angelique Hendriks