Veranderingen op de woningmarkt in 2023: waar moet ik als starter op letten?

Een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich mee. Ook voor jou als starter op de woningmarkt. Zo is het einde van de jubelton in zicht en telt jouw studieschuld niet volledig meer mee in jouw hypotheekaanvraag. Benieuwd welke veranderingen er nog meer plaats gaan vinden? Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet!

Resterende studieschuld

Heb jij een studieschuld en wil je een woning gaan kopen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Waar in 2022 het totale bedrag van jouw studieschuld meetelde in de beoordeling van jouw hypotheekaanvraag, telt in 2023 alleen het resterende bedrag van de schuld nog mee. Hiermee verbetert jouw positie op de woningmarkt!

Schenkingsvrijstelling daalt

In 2023 komt het einde van de jubelton in zicht. In 2023 ligt het maximumbedrag al flink lager dan de afgelopen jaren. Zo kunnen jouw ouders je in 2023 -mits je tussen de 18 en 40 jaar bent- nog €28.947 schenken voor het kopen of verbouwen van een woning. In 2024 verdwijnt de schenkingsvrijstelling voor de aankoop of verbouwing van een woning volledig. Wél mogen jouw ouders je eenmalig €27.213 belastingvrij schenken. De reden voor deze afschaffing is om de vermogensongelijkheid op de woningmarkt te verkleinen.

Als starter meer lenen!

Door de (verwachte) loonstijgingen kan je als starter in 2023 meer lenen voor de aanschaf van een woning. Én telt het tweede inkomen volledig mee bij de bepaling van de maximale hypotheek. In 2022 was dit nog 90%. Dat is voor starters erg gunstig.

Verhoging overdrachtsbelasting en startersvrijstelling

Om de positie van jou als starter ten opzichte van beleggers op de woningmarkt te verbeteren, verhoogt het kabinet de overdrachtsbelasting van 8% naar 10,4% voor beleggers. Ben je tussen de 18 en 34 jaar? Dan betaal je voor een woning onder de €440.000 geen overdrachtsbelasting. Ben je 35 jaar of ouder? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Je moet wel zelf in het huis gaan wonen én je mag niet eerder van deze vrijstelling gebruik gemaakt hebben.

PS. De startersvrijstelling is in 2023 verhoogd van €400.000 naar €440.000

NHG-grens wordt verhoogd

De NHG-grens stijgt in 2023 met €50.000. Hierdoor kan jij als starter tot een hypotheek van €405.000 de Nationale Hypotheek Garantie krijgen. Dit is gunstig voor jou, want door de stijgende huizenprijzen heb je een groter vangnet wanneer je jouw woning noodgedwongen moet verkopen. Kies je ook voor energiebesparende voorzieningen? Dan wordt de grens in 2023 verhoogd naar €429.300.

Betaalbaarheidsgrens nieuwbouw blijft gelijk

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? In 2023 blijft de betaalbaarheidsgrens voor nieuwbouwwoningen gelijk aan die van 2022; €355.000. Het kabinet koppelt dit bewust los van de NHG-grens, zodat het voor starters toegankelijk blijft om een nieuwbouwwoning te kopen.

Benieuwd naar meer veranderingen en mogelijkheden voor jou als starter op de woningmarkt? Op woensdag 1 februari om 19.00 (2023) vertelt WelBijWim je hier alles over. Aanmelden is geheel gratis en kan via onderstaand formulier, per mail info@welbijwim.nl of bel naar 033-8200522. Tot dan!

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Jasper Koelewijn geeft het hypotheekadvies van WelBijWim een 11/10

Waarom Jasper koos voor hypotheekadvies bij WelBijWim? Wim neemt de tijd, legt alles duidelijk uit en helpt je in elke stap van het proces. In dit interview lees je Jaspers ervaringen.

WelBijWim

Dit mag je in 2024 belastingvrij aan je kind schenken

In 2024 mag je in ieder geval € 6.633 belastingvrij aan je kind schenken. Maar er zijn meer mogelijkheden. Wij zetten de meest voorkomende schenkvrijstellingen van 2024 op een rij.

WelBijWim

Lisa en Carlo: binnen twee maanden na de startersavond kochten wij ons eerste huis

Lisa (26) en Carlo (25) oriënteerden zich op het kopen van hun eerste huis in Bunschoten-Spakenburg, maar voordat ze een hypotheekadviseur benaderden, wilden ze eerst meer begrijpen van het hele proces. Daarom bezochten ze de starters informatieavond. En met succes! Twee maanden later kochten zij namelijk hun eerste huis. In dit interview vertellen ze meer over hoe dat verliep en welke rol WelBijWim hierin heeft gespeeld.  

WelBijWim

Dít zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024

De veranderingen op de woningmarkt in 2024 zijn bekend. Zo wordt de schenkingsvrijstelling van de eigen woning afgeschaft en is het streven om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor iedereen.

Wat anderen zeggen

Bij andere hypotheek adviseurs werd ons verteld dat we geen hypotheek konden krijgen, omdat ik geen vast contract heb. De adviseur van WelBijWim liet direct zien wat de mogelijkheden waren. Toen kon het ineens wel.

- Eric Hartog