Vijf redenen om nu je hypotheek over te sluiten

Wanneer je net een huis hebt gekocht, hoef jij je voorlopig geen zorgen te maken over je hypotheek. Je profiteert van de lage rentestand én je hypotheek sluit aan bij je persoonlijke situatie. Maar wat als je hypotheek al een tijdje loopt? Misschien wil je je huis verbouwen, loopt je rentevaste periode af of wil je profiteren van de lage rente van dit moment. Dan kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. In deze blog deelt WelBijWim vijf redenen waarom het juist nu interessant is om je hypotheek over te sluiten.

1. Lagere maandlasten

Met de historisch lage rente is het verlagen van de maandlasten op dit moment dé meest voorkomende reden om de hypotheek over te sluiten. De kans is nu namelijk groter dan ooit dat de huidige hypotheekrente lager is dan de rente die jij op dit moment betaalt voor jouw hypotheek. Is dat inderdaad het geval? Dan kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. Je profiteert dan van de lage rente, waardoor je de maandlasten omlaag kan brengen.

Let op: bij het oversluiten van je hypotheek, kan er wel een flinke boete in rekening worden gebracht door je huidige hypotheekverstrekker. Het pakt dus niet altijd gunstiger uit. Laat je daarom goed adviseren door je financieel adviseur, voordat je besluit om je hypotheek over te sluiten.

2. Je huis verbouwen

Wil je je huis verbouwen, maar heb je niet genoeg eigen geld? Dan kan je de verbouwing ook financieren door je huidige hypotheek over te sluiten. Dit kun je doen in combinatie met een verhoging van je hypotheek. Heb je op dit moment een hypotheek met een hoge rente, bijvoorbeeld 4%? Dan kan het voordeel opleveren als je de hypotheek volledig oversluit, en direct je verbouwing meefinanciert. Met de lage hypotheekrente van nu kan je in je maandlasten, zelfs met de extra kosten zoals de boeterente, lager uitkomen.

3. Persoonlijke veranderingen

Een hypotheek sluit je in de meeste gevallen af voor dertig jaar. In die periode kan er veel veranderen. Gezinsuitbreiding, een scheiding of een nieuwe baan. Hierdoor kan je financiële situatie ook veranderen. In dat geval is het verstandig om je hypotheek onder de loep te nemen. Sluit die nog wel aan op jouw situatie? Nee? Dan kan oversluiten een verstandige keuze zijn.

4. De rentevaste periode loopt af

Wanneer jouw rentevaste periode (bijna) afloopt, is het hét moment om te kijken of oversluiten slim is. Waarom? Omdat je de hypotheek vaak kan oversluiten zonder boete. En dat kan je natuurlijk een flink voordeel opleveren!

5. Overwaarde verzilveren of je hypotheek verhogen

Wanneer jouw woning meer waard is dan de hoogte van je hypotheek, heb je overwaarde. Deze kan je verzilveren door te verhuizen naar een goedkopere woning of te gaan huren. Maar ook als je niet wilt of gaat verhuizen, kan je de overwaarde opnemen. Dit kan je doen door je hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Je moet deze hogere lening wel met jouw huidige inkomen kunnen betalen. Vaak is er ook een nieuwe hypotheekakte nodig en moet je opnieuw naar de notaris. Als je deze extra kosten toch gaat maken, vraag je adviseur dan of een nieuwe lening of een andere hypotheekverstrekker (oversluiten) voor jou misschien aantrekkelijker is. Bijvoorbeeld door de gunstigere voorwaarden of lagere rente.

Ondanks de vele voordelen die oversluiten met zich meebrengen, gaat het niet zomaar. Het moet op basis van je inkomen passen en de woningwaarde moet hoger liggen dan de huidige hypotheekwaarde. Ook moet je opnieuw kosten betalen voor advies en bemiddeling, de notaris en de taxateur. Uiteindelijk bepalen zaken zoals je hypotheekvorm en het aantal leningdelen of oversluiten voor jou gunstig uitpakt. WelBijWim zoekt graag voor jou uit of het oversluiten van je hypotheek verstandig is. Benieuwd? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op of plan direct een afspraak in.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Jasper Koelewijn geeft het hypotheekadvies van WelBijWim een 11/10

Waarom Jasper koos voor hypotheekadvies bij WelBijWim? Wim neemt de tijd, legt alles duidelijk uit en helpt je in elke stap van het proces. In dit interview lees je Jaspers ervaringen.

WelBijWim

Dit mag je in 2024 belastingvrij aan je kind schenken

In 2024 mag je in ieder geval € 6.633 belastingvrij aan je kind schenken. Maar er zijn meer mogelijkheden. Wij zetten de meest voorkomende schenkvrijstellingen van 2024 op een rij.

WelBijWim

Lisa en Carlo: binnen twee maanden na de startersavond kochten wij ons eerste huis

Lisa (26) en Carlo (25) oriënteerden zich op het kopen van hun eerste huis in Bunschoten-Spakenburg, maar voordat ze een hypotheekadviseur benaderden, wilden ze eerst meer begrijpen van het hele proces. Daarom bezochten ze de starters informatieavond. En met succes! Twee maanden later kochten zij namelijk hun eerste huis. In dit interview vertellen ze meer over hoe dat verliep en welke rol WelBijWim hierin heeft gespeeld.  

WelBijWim

Dít zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024

De veranderingen op de woningmarkt in 2024 zijn bekend. Zo wordt de schenkingsvrijstelling van de eigen woning afgeschaft en is het streven om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor iedereen.

Wat anderen zeggen

WelBijWim neemt de tijd voor je. Je bent geen nummer, maar een klant die zeer goed geholpen wordt. Je kunt ze altijd goed bereiken en zij bellen ook direct als er nieuws is. Ze leggen alles duidelijk uit en zijn eerlijk over de mogelijkheden. Zo regelen ze de perfecte hypotheek op basis van jouw wensen.

- Christiaan Keizer