Dit mag je in 2024 belastingvrij aan je kind schenken

Een geldbedrag schenken aan je kind(eren). Het liefst doe je dat natuurlijk belastingvrij. Maar wat waren de regels ook alweer? En tot welk bedrag is een schenking belastingvrij in 2024? Dat laatste hangt af van de relatie tussen de schenker en ontvanger. En het doel waarvoor het geld wordt gebruikt. Maar er is meer om rekening mee te houden. En daarom zet Wim Muijs, Financieel Adviseur, in deze blog de meest voorkomende schenkvrijstellingen van 2024 voor je op een rij.

Inhoudsopgave
1. Jaarlijkse vrijstelling
2. Eenmalige verhoogde vrijstelling
3. Een schenking voor een woning
4. Vrijstelling bedrijfsopvolgingsregeling
5. Schenkbelasting

Hoeveel mag ik mijn kind* belastingvrij schenken?

➡️  € 6.633,-

* De Belastingdienst verstaat onder ‘kind’ ook een pleeg- of stiefkind. Ook ouders worden als één schenker gezien. Dit geldt ook als je gescheiden bent. Krijg je als partners allebei een schenking, van dezelfde schenker? Dan telt dit als één schenking.

1. Jaarlijkse vrijstelling

Ouders mogen in 2024 € 6.633 belastingvrij schenken aan hun kind. In 2023 was dit nog € 6.035.

De jaarlijkse vrijstelling voor alle andere personen in 2024 is € 2.658. Het maakt bij die schenking niet uit of de schenker een grootouder, een oom, zus, neef of helemaal geen familie is.

2. Eenmalige verhoogde vrijstelling

Naast de jaarlijkse vrijstelling, mag je jouw kind ook éénmalig in zijn of haar leven een hoger belastingvrij bedrag schenken. De hoogte hiervan hangt af van wat je kind met het geld gaat doen. Daarnaast geldt de vrijstelling alleen als de ontvanger op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud is. Óf een partner heeft tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt hierbij nog mee.

Let op: De verhoogde schenking is -zoals de naam al zegt- eenmalig en komt in plaats van de jaarlijkse vrijstelling. Je mag jouw kind in 2024 dus niet ook nog € 6.633 schenken.

Bestedingsdoel: een dure studie

➡️  € 66.268

Gaat je kind een dure studie doen? Dan mag je hem of haar daarvoor eenmalig maximaal € 66.268 belastingvrij schenken, mits je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Uiteraard gelden hiervoor wel bepaalde voorwaarden. Deze lees je op de website van de Belastingdienst: ‘voorwaarden belastingvrij schenken voor een studie’.

Bestedingsdoel: vrije besteding

➡️  € 31.813

Wil je jouw kind zelf laten beslissen wat het doel is van jouw schenking? Dan mag je eenmalig maximaal € 31.813 belastingvrij schenken. Ook hier geldt dat jouw kind tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn als je de schenking doet.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat je kind nog niet eerder een verhoogde vrijstelling heeft gebruikt voor een schenking van jou. Hiermee bedoelt de Belastingdienst een belastingvrije schenking voor de eigen woning óf een belastingvrije schenking voor een dure studie óf een belastingvrije schenking voor een vrij te besteden doel.

Let op: Schenk je jouw kind eenmalig een vrij te besteden bedrag? Dan moet jouw kind aangifte schenkbelasting doen. Dat kan online op Mijn Belastingdienst.

3. Kan ik mijn kind nog een schenking geven voor een woning?

Vóór 2024 kon je kind de eenmalig verhoogde vrijstelling ook gebruiken voor de eigen woning. Deze vrijstelling stond in de volksmond ook bekend als de jubelton. Deze vrijstelling bestaat vanaf 1 januari 2024 niet meer.

Maar je kind kan misschien wél gebruikmaken van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor een vrij te besteden doel. Deze schenking mag je kind namelijk overal voor gebruiken. Dus ook voor een woning.

4. Vrijstelling bedrijfsopvolging

Heb je een eigen bedrijf en wil je dit schenken aan je kind, zodat hij of zij dit (familie)bedrijf voort kan zetten? Dan kan je kind een vrijstelling van schenkbelasting krijgen. Deze regeling heet de bedrijfsopvolgingsregeling. De vrijstelling is in 2024 maximaal € 1.325.253

Schenk je meer dan de vrijstelling? Dan betaalt de ontvanger schenkbelasting

De ontvanger betaalt bij schenkingen tot de jaarlijkse vrijstelling geen schenkbelasting. En hoeft geen aangifte te doen.

Maar zijn de schenkingen bij elkaar opgeteld hoger dan de vrijstelling? Dan betaal je wel schenkbelasting.

  • Kinderen: 10% belasting over een bedrag tot €152.368. En 20% vanaf dit bedrag.
  • Kleinkinderen: 18% belasting tot €152.368. En 36% vanaf dit bedrag.
  • Derden: 30% belasting tot €152.368. En 40% vanaf dit bedrag.

Meer weten?

Heb jij een schenking ontvangen en wil je deze gebruiken voor de aankoop of verbouwing van een woning? Onze financieel adviseurs geven je graag eerlijk hypotheekadvies tijdens een kosteloze én vrijblijvende afspraak. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn voor jouw persoonlijke situatie.

Waar wil je afspreken?
Ik wil afspreken voor

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Jasper Koelewijn geeft het hypotheekadvies van WelBijWim een 11/10

Waarom Jasper koos voor hypotheekadvies bij WelBijWim? Wim neemt de tijd, legt alles duidelijk uit en helpt je in elke stap van het proces. In dit interview lees je Jaspers ervaringen.

WelBijWim

Lisa en Carlo: binnen twee maanden na de startersavond kochten wij ons eerste huis

Lisa (26) en Carlo (25) oriënteerden zich op het kopen van hun eerste huis in Bunschoten-Spakenburg, maar voordat ze een hypotheekadviseur benaderden, wilden ze eerst meer begrijpen van het hele proces. Daarom bezochten ze de starters informatieavond. En met succes! Twee maanden later kochten zij namelijk hun eerste huis. In dit interview vertellen ze meer over hoe dat verliep en welke rol WelBijWim hierin heeft gespeeld.  

WelBijWim

Dít zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024

De veranderingen op de woningmarkt in 2024 zijn bekend. Zo wordt de schenkingsvrijstelling van de eigen woning afgeschaft en is het streven om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor iedereen.

Wat anderen zeggen

We hadden nog drie weken om te kunnen profiteren van de 0% overdrachtsbelasting. Samen met Wim hebben we de bank gebeld om te vragen of het überhaupt mogelijk was. Zij zeiden nee, maar het team van WelBijWim heeft alles op alles gezet om het toch voor elkaar te krijgen. Op 30 maart om 21.00 uur kregen we een mail dat het was geregeld, waardoor de overdracht op 31 maart door kon gaan. Hij maakt zijn naam waar en daar zijn wij heel blij mee

- André Laseur