De stijgende hypotheekrente: wat betekent dit voor mij?

Het zal je vast niet zijn ontgaan: de hypotheekrente steeg snel de afgelopen maanden. Maar dat lijkt ten einde te komen. Wat betekent dit voor jou? Misschien ben je van plan om een huis te kopen of wil je je hypotheek oversluiten. Het ziet ernaar uit dat (potentiële) kopers meer lucht krijgen op de – oververhitte – woningmarkt. Of dat ook echt zo is? In dit blog vertellen wij jou welke invloed de stijgende hypotheekrente op jouw woningwens heeft.

Wat houdt een stijgende hypotheekrente in?

Waar aan het begin van het jaar (2022) de hypotheekrente met Nationale Hypotheek Garantie gemiddeld 1,4 procent was, is dit percentage in een halfjaar tijd met 2 procent gestegen. Een behoorlijke toename kunnen we wel stellen. Hoe dat kan? Door de inflatie. Banken en overheden zijn wereldwijd meer geld gaan lenen bij de Europese Centrale Bank (CBS) en op de kapitaalmarkt. Het gevolg daarvan is dat de banken de stijgende marktrente doorrekenen aan hun klanten, waardoor de hypotheekrente stijgt. Maar aan die stijging blijkt een eind te komen. Het tempo ging in mei namelijk omlaag. Het gevolg? De extreme concurrentie neemt af en er hoeft minder overboden te worden. Een groot voordeel voor starters!

De gevolgen van de stijgende hypotheekrente?

Simpel gezegd: hoe hoger de hypotheekrente, hoe minder geld je kunt lenen. De hypotheekrente speelt namelijk een belangrijke rol in het maximale bedrag dat je bij de bank kunt lenen. Hoe meer rente je moet betalen, hoe minder geld je overhoudt voor het betalen van je hypotheek. Zo daalt jouw maximale leencapaciteit. Of de huizenprijzen dan ook zullen dalen? Lichtelijk, maar nog niet met grote stappen. Hiervoor zal de hypotheekrente nog verder moeten stijgen.

Maar dit leidt ook tot minder geïnteresseerden voor het kopen van een huis. Huizenkopers zijn namelijk minder gedwongen ver boven de vraagprijs te bieden. Dit zorgt voor een afkoeling van de oververhitte woningmarkt én dat is voor – toekomstige – kopers een goede ontwikkeling.

Is het verstandig om mijn hypotheek over te sluiten?

Of het verstandig is? Als je er financieel op vooruit gaat wel. Dat is wanneer jouw rentepercentage hoger ligt dan de huidige hypotheekrente. Laat je goed informeren door een hypotheekadviseur of het zinvol is om je hypotheek over te sluiten. Het oversluiten van je hypotheek is namelijk mede afhankelijk van de nog lopende periode dat jouw rente vaststaat.

Tips voor jonge kopers

De oververhitte woningmarkt wordt voor starters toegankelijker gemaakt door een eenmalige belastingvrij schenking van maximaal €106.671 bij de aankoop van een woning, die nog tot einde van dit jaar geldig is. Daarnaast hoeven kopers tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen voor een woning met een waarde van 400.000. En in bepaalde gemeentes kom je in aanmerking voor een starterslening. Of dat ook in jouw gemeente geldt? Kom er hier achter.

Heb jij advies nodig over het af- of oversluiten van jouw hypotheek met de huidige hypotheekrente? Of wil je een woning kopen? Neem dan contact met ons op of plan direct een (online) afspraak in. Wij helpen je graag verder.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Lisa en Carlo: binnen twee maanden na de startersavond kochten wij ons eerste huis

Lisa (26) en Carlo (25) oriënteerden zich op het kopen van hun eerste huis in Bunschoten-Spakenburg, maar voordat ze een hypotheekadviseur benaderden, wilden ze eerst meer begrijpen van het hele proces. Daarom bezochten ze de starters informatieavond. En met succes! Twee maanden later kochten zij namelijk hun eerste huis. In dit interview vertellen ze meer over hoe dat verliep en welke rol WelBijWim hierin heeft gespeeld.  

WelBijWim

Dít zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024

De veranderingen op de woningmarkt in 2024 zijn bekend. Zo wordt de schenkingsvrijstelling van de eigen woning afgeschaft en is het streven om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor iedereen.

WelBijWim

Miquel: WelBijWim neemt je als ondernemer én starter écht bij de hand

In eerste instantie gingen Miquel en zijn vriendin naar WelBijWim voor een financiële check. Zij hadden zich namelijk ingeschreven voor een nieuwbouwwoning in Bunschoten-Spakenburg en waren benieuwd naar hun financiële mogelijkheden. Tot hun verrassing werden zij uitgeloot. Dit dwong hen om snel te handelen, dus besloten ze de hulp van WelBijWim in te schakelen.

WelBijWim

De mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt

Naast veel veranderingen zijn er ook genoeg mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jouw huidige rente mee te nemen in je nieuwe hypotheek. Wij vertellen je er meer over!

Wat anderen zeggen

Bij andere hypotheek adviseurs werd ons verteld dat we geen hypotheek konden krijgen, omdat ik geen vast contract heb. De adviseur van WelBijWim liet direct zien wat de mogelijkheden waren. Toen kon het ineens wel.

- Eric Hartog