Hoe kunnen ouders helpen bij het kopen van een huis?

Het kopen van een huis is voor veel starters in deze tijd niet gemakkelijk. Misschien heb je nog niet genoeg tijd gehad om te sparen, geen vast contract of een studieschuld opgebouwd uit je studentenjaren. En hierdoor kun je niet genoeg lenen. Zit het kopen van een huis er voor jou wel in? Ja, geen zorgen! Want wist je dat jouw ouders je kunnen helpen bij het kopen van een huis? Benieuwd hoe? In deze blog zetten wij zes verschillende mogelijkheden op een rij.

1. Belastingvrije schenking

Hebben jouw ouders (spaar)geld over én zijn zij bereid jou daarmee te steunen? Dát zijn goede berichten. Jouw ouders kunnen je namelijk een schenking doen voor het verkopen of verbouwen van een huis. Zij mogen – eenmalig – een belastingvrije schenking tot een bedrag van €106.671 doen – deze schenking kan ook van een willekeurig iemand komen. Je moet hiervoor wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. En de schenking mag alleen gedaan worden wanneer jij het gaat gebruiken voor het verbouwen of aankopen van een huis óf wanneer je er een restschuld mee aflost.

2. Overwaarde schenken of lenen

Ook hebben jouw ouders de mogelijkheid om hun hypotheek te verhogen en het vrijgekomen bedrag te schenken of te lenen. Je ouders komen hiervoor in aanmerking wanneer zij voldoende inkomen en overwaarde hebben om voor zo’n verhoging in aanmerking te komen.

3. Onderhandse lening

Wat jouw ouders ook kunnen doen, is jou geld lenen voor het kopen van een huis. Je noemt dit ook wel een onderhandse lening (die je niet notarieel hoeft vast te leggen). Maar om discussies en problemen te voorkomen, adviseren wij je om hier wel duidelijke afspraken over te maken. Leg dit bijvoorbeeld vast in een contract. Ook moet je deze lening registreren bij de Belastingdienst. Net als bij een lening bij de bank, moet je namelijk rente over de lening van je ouders betalen. Het is wél mogelijk om die rente onder bepaalde voorwaarden fiscaal af te trekken. Laat je hierover informeren!

4. Ouders kopen het huis voor jou

Mocht het financieel haalbaar zijn, dan kunnen je ouders ook een huis voor jou aankopen waar jij vervolgens in gaat wonen. Zij zijn dan jouw ‘huurbaas’. Jij betaalt hen huur waardoor jij in hun huis mag wonen. Hier zit alleen geen belastingvoordeel voor jouw ouders en jou aan. Want wanneer je een tweede huis koopt, vervalt namelijk het recht op hypotheekrente aftrek. Let op: jijzelf hebt misschien wél recht op huurtoeslag, óók als je van je ouders huurt. Je inkomen mag dan alleen niet te hoog zijn. Kijk dit na op de website van de Belastingdienst.

5. Generatiehypotheek

Hoorde je ook al weleens iets over een generatiehypotheek? Een handige constructie voor wanneer je een bedrag tekortkomt voor het kopen van een huis. Hoe dat in elkaar steekt? Een voorbeeld: jij wilt een woning van €300.000 kopen, maar je kunt maar €225.000 lenen. Je ouders kunnen dan meetekenen voor de hypotheek met een bedrag van €75.000. Jullie delen dan de hypotheek waardoor jij het huis kunt kopen.

6. Garant staan

Voorheen kwam het vaak voor dat ouders garant stonden voor de hypotheek van hun kind. Helaas zijn er nog maar weinig hypotheekaanbieders waarbij zo’n garantstelling mogelijk is. Dat betekent dat ouders steeds minder vaak de verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen wanneer hun kind in de problemen komt bij het betalen van zijn of haar hypotheek. Maar je kunt het altijd bij jouw hypotheekaanbieder aanvragen.

Andere mogelijkheden

Er bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid dat jouw ouders je niet kunnen helpen bij het kopen van een huis, omdat zij de middelen niet hebben of omdat jij het zelf niet wilt. Ook dan zijn er nog genoeg opties. Denk bijvoorbeeld aan een starterslening. Vraag bij jouw gemeente na of je hiervoor in aanmerking komt.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om toch als starter een huis te kunnen kopen. Heb jij advies nodig voor het afsluiten van een hypotheek? Neem dan contact met ons op of plan direct een (online) afspraak in. Wij helpen je graag verder, want het kan WelBijWim.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Lisa en Carlo: binnen twee maanden na de startersavond kochten wij ons eerste huis

Lisa (26) en Carlo (25) oriënteerden zich op het kopen van hun eerste huis in Bunschoten-Spakenburg, maar voordat ze een hypotheekadviseur benaderden, wilden ze eerst meer begrijpen van het hele proces. Daarom bezochten ze de starters informatieavond. En met succes! Twee maanden later kochten zij namelijk hun eerste huis. In dit interview vertellen ze meer over hoe dat verliep en welke rol WelBijWim hierin heeft gespeeld.  

WelBijWim

Dít zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024

De veranderingen op de woningmarkt in 2024 zijn bekend. Zo wordt de schenkingsvrijstelling van de eigen woning afgeschaft en is het streven om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor iedereen.

WelBijWim

Miquel: WelBijWim neemt je als ondernemer én starter écht bij de hand

In eerste instantie gingen Miquel en zijn vriendin naar WelBijWim voor een financiële check. Zij hadden zich namelijk ingeschreven voor een nieuwbouwwoning in Bunschoten-Spakenburg en waren benieuwd naar hun financiële mogelijkheden. Tot hun verrassing werden zij uitgeloot. Dit dwong hen om snel te handelen, dus besloten ze de hulp van WelBijWim in te schakelen.

WelBijWim

De mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt

Naast veel veranderingen zijn er ook genoeg mogelijkheden voor doorstromers op de woningmarkt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jouw huidige rente mee te nemen in je nieuwe hypotheek. Wij vertellen je er meer over!

Wat anderen zeggen

Bij andere hypotheek adviseurs werd ons verteld dat we geen hypotheek konden krijgen, omdat ik geen vast contract heb. De adviseur van WelBijWim liet direct zien wat de mogelijkheden waren. Toen kon het ineens wel.

- Eric Hartog