Overwaarde op mijn woning: wat is het en wat kan ik ermee?

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Hierdoor hebben veel mensen een overwaarde op hun koopwoning. Wat dat betekent? De verkoopprijs van de woning ligt hoger dan de hoogte van de hypotheek. Wist je dat je van die overwaarde gebruik kunt maken? In deze tijden, waarin de prijzen flink zijn gestegen, is dit geen overbodige luxe. Hoe? Wij vertellen je er meer over in dit blog. Lees snel verder!

Wanneer heb ik overwaarde?

Er is dus sprake van overwaarde wanneer de verkoopprijs van jouw woning hoger ligt dan de hoogte van jouw hypotheek. Stel dat jouw woning €300.000 waard is en je nog een hypotheek hebt van €275.000. Dan is jouw overwaarde €25.000. Is de waarde van je woning lager dan jouw hypotheek? Dan heb je een restschuld.

Wat kan ik met mijn overwaarde?

Die overwaarde kun je op verschillende manieren inzetten. Denk aan de aankoop van een nieuwe woning, het (duurzaam) verbouwen van je woning of het verlagen van je hypotheekrente. Wat voor wensen heb jij?

Nieuwe woning

Verkoop jij jouw huis voor een hoger bedrag dan jouw hypotheek? En ben je van plan om een nieuwe woning te kopen? Het is dan verstandig om die overwaarde in je nieuwe woning te stoppen. Zo kun je de rente over je hypotheek volledig aftrekken van de inkomstenbelasting. Doe je dat niet? En je neemt een hypotheek? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Je mag dan in je belastingaangifte over het bedrag van de overwaarde geen hypotheekrente meer aftrekken.

(Duurzaam) verbouwen

Van plan om je woning (duurzaam) te verbouwen om te besparen op de energierekening? Of om meer waarde aan je woning toe te voegen? Dat kan met je overwaarde! Hoe je dat doet? Door je overwaarde vrij te maken door je hypotheek te verhogen óf een tweede hypotheek af te sluiten. De kosten die je hiervoor maakt (hypotheekakte, taxatie, hypotheekadvies) kun je in één keer aftrekken bij de belasting. Laat je hierover altijd adviseren.

Hypotheekrente verlagen

Wist je dat het ook mogelijk is om je hypotheekrente te verlagen wanneer je een overwaarde op je woning hebt? Wanneer je genoeg overwaarde hebt, kan de rente verlaagd worden naar een lagere tariefgroep. Je betaalt dan een lagere rente, omdat jouw bank met jouw hypotheek minder risico loopt. Hoe je die tariefgroep aanpast? WelBijWim helpt je er graag bij!

De Overwaarde Hypotheek voor ouderen

Ben je 62 jaar of ouder? En is jouw huis meer waard dan je hypotheek? Dan kun je jouw overwaarde verzilveren in de Overwaarde Hypotheek. En dat zonder te verhuizen! Met de Overwaarde Hypotheek neem je (een deel van) jouw overwaarde op als aanvulling op je pensioen. Wellicht wil je iets meer te besteden hebben, je woning (duurzaam) verbouwen of je (klein)kinderen financieel steunen. Zo geniet je optimaal van je pensioen. Ideaal toch, zo op je oude dag?

Let op: geld lenen kost geld.

Benieuwd of jij je overwaarde kunt opnemen? WelBijWim zoekt graag voor jou uit of het verstandig is om de overwaarde van je woning in te zetten. Ontdek wat er in jouw situatie kan door een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen bij WelBijWim.

Terug naar het overzicht

Meer nieuws

WelBijWim

Jasper Koelewijn geeft het hypotheekadvies van WelBijWim een 11/10

Waarom Jasper koos voor hypotheekadvies bij WelBijWim? Wim neemt de tijd, legt alles duidelijk uit en helpt je in elke stap van het proces. In dit interview lees je Jaspers ervaringen.

WelBijWim

Dit mag je in 2024 belastingvrij aan je kind schenken

In 2024 mag je in ieder geval € 6.633 belastingvrij aan je kind schenken. Maar er zijn meer mogelijkheden. Wij zetten de meest voorkomende schenkvrijstellingen van 2024 op een rij.

WelBijWim

Lisa en Carlo: binnen twee maanden na de startersavond kochten wij ons eerste huis

Lisa (26) en Carlo (25) oriënteerden zich op het kopen van hun eerste huis in Bunschoten-Spakenburg, maar voordat ze een hypotheekadviseur benaderden, wilden ze eerst meer begrijpen van het hele proces. Daarom bezochten ze de starters informatieavond. En met succes! Twee maanden later kochten zij namelijk hun eerste huis. In dit interview vertellen ze meer over hoe dat verliep en welke rol WelBijWim hierin heeft gespeeld.  

WelBijWim

Dít zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024

De veranderingen op de woningmarkt in 2024 zijn bekend. Zo wordt de schenkingsvrijstelling van de eigen woning afgeschaft en is het streven om genoeg betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor iedereen.

Wat anderen zeggen

Bij andere hypotheek adviseurs werd ons verteld dat we geen hypotheek konden krijgen, omdat ik geen vast contract heb. De adviseur van WelBijWim liet direct zien wat de mogelijkheden waren. Toen kon het ineens wel.

- Eric Hartog